Van uitkering naar werk

Als je inkomen krijgt vanuit een uitkering kan het soms lijken alsof de afstand tot de arbeidsmarkt heel groot wordt. Misschien krijg je een uitkering, maar wil je wel graag werken en voelt de uitkering meer als een obstakel om dit te doen.
Van uitkering naar werk

Soorten uitkeringen

Voor verschillende situaties zijn er meerdere uitkeringen.

Werkloosheidsuitkeringen

Als je werkloos raakt, kun je een WW-uitkering krijgen van het UWV. Een WW-uitkering is tijdelijk en bedoeld om het verlies van inkomen op te vangen. Hoe lang je recht hebt op een WW-uitkering is afhankelijk van het aantal gewerkte jaren en de hoogte ervan wordt bepaald door je loon.
Als je minimaal 26 weken hebt gewerkt, heb je recht op drie maanden WW-uitkering. Dit is de basisuitkering. Als je voldoet aan de jareneis kun je aanvullend op de basisuitkering een verlengde uitkering krijgen.
De uitkering is in de eerste twee maanden 75% van je dagloon, daarna wordt het 70%.

Bijstandsuitkering

Het kan zijn dat je WW-uitkering afloopt, maar je nog geen zicht hebt op een nieuwe baan. Je kunt dan eventueel aanspraak maken op een bijstandsuitkering. Dit is een vangnet voor iedereen in Nederland. Het maakt hierbij niet uit hoe lang je hebt gewerkt of wat je salaris was.
Niet alleen kun je een bijstandsuitkering aanvragen als je WW-uitkering afloopt, ook als je een baan hebt waarbij je onvoldoende verdient om rond te komen, kan een bijstandsuitkering je inkomen aanvullen tot het minimum.


Een bijstandsuitkering is een goed vangnet, maar wordt gezien als tijdelijke oplossing. Er wordt wel van je verwacht dat je actief op zoek gaat naar een baan. Als je een baan wordt aangeboden, dan ben je verplicht deze aan te nemen. Zelfs als je daarvoor tot drie uur per dag moet reizen.
Daarom raden wij je aan om actief op zoek te gaan naar een baan die je leuk lijkt.

Uitkering door ziekte

Het kan zijn dat je tijdens je werkende leven ziek wordt. Dat kan als gevolg hebben dat je niet meer volledig inzetbaar bent. In de eerste twee jaar van ziekte heb je in veel gevallen recht op een ziektewetuitkering. Deze uitkering krijg je voor twee jaar en is 70% van het dagloon. Als je in dienst bent, krijg je dit uitbetaalt via je werkgever. Heb je geen werkgever, dan wordt de ziektewetuitkering betaalt door het UWV.

Ben je na afloop van de ziektewetuitkering nog niet inzetbaar? Dan zijn er nog twee andere uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering.
Een WGA-uitkering kun je aanvragen als je nu of in de toekomst weer (deels) kunt werken en met dat werk 65% of minder van je oude loon kunt verdienen. Kun je nog nauwelijks tot helemaal niet meer werken, verdien je maximaal 20% van je oude loon en zal dit in de toekomst waarschijnlijk niet veranderen? Dan kun je een IVA-uitkering aanvragen.

Werken met een arbeidsbeperking

Heb je voor je 18de een ziekte of een handicap gekregen? Dan kun je vanaf je 18de in aanmerking komen voor een Wajong-uitkering. Als je (nog) niet 75% van het minimum(jeugd)loon kunt verdienen, krijg je een (aanvullende) Wajong-uitkering.

Mag je werken met een uitkering?

Werken als je een uitkering krijgt mag. Een uitkering is vaak geen vetpot en daarom is het voor sommige mensen zelfs noodzakelijk om naast het inkomen van de uitkering ook inkomen van een baan te krijgen. Daarnaast kun je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten als je werkt. Per uitkering verschilt het hoeveel je mag bijverdienen.

Bij Taxi Personeelsdiensten vind je de leukste banen die je kunt combineren met een uitkering. Bekijk hier de vacatures of neem contact met ons op voor meer informatie.

Recente berichten

Opzoek naar werk?